Wat is HAL12?

HAL12 is een Podium voor Samenwerking. Verschillende lokale maatschappelijke, sociale en culturele organisaties bundelen er hun krachten om samen interessante projecten, programma´s en inzichten te bieden ter verhoging van de kwaliteit van onze samenleving. De hal en de partners nodigen iedereen in de gemeenschap uit om met eigen ideeën langs te komen om te kijken of we samen verdere stappen kunnen ondernemen.

Wat gebeurde er voorheen in HAL12?

HAL12 was één van de productiehallen van de Turmac-sigarettenfabriek (later Rothmans en daarna British American Tobacco). Turmac stond voor Turkije en Macedonië, waar een groot deel van de tabak uit geïmporteerd werd. Overigens begon de Turmac hier in Zevenaar, omdat er juist ook in Zevenaar verschillende tabaksboeren zaten. De sigarettenindustrie is een belangrijke werkgever geweest in de regio.

Wat is de geschiedenis van HAL12?

HAL12 is een prachtig gebouw in hartje Zevenaar, dat in de jaren ´50 tijdens de wederopbouw door de Turmac-sigarettenfabriek werd gebouwd. Inmiddels is deze bedrijvigheid naar andere landen verplaatst, maar het pand is blijven staan. In 2013 heeft de gemeente Zevenaar drie panden – waaronder hal 12 - van de voormalige Turmac fabriek overgenomen. In 2015 is de gemeente met publiekszaken in de hal getrokken. In 2016 is de rest van de gemeente verhuisd naar de voormalige ‘Turmac-toren’. Per juli 2017 is de Regionale Sociale Dienst de Liemers (RSD) ook in de hal gevestigd. En in het voorjaar van 2019 hopen we alle andere partners en bezoekers in de hal te kunnen verwelkomen.

Wanneer opent HAL12?

Feitelijk is HAL12 al open. Het publieke deel van het gemeentehuis – waar je voor afspraken, trouwen, raadsvergaderingen, paspoorten e.d. heen gaat – is al sinds april 2015 te bezoeken. Sinds juli 2017 heeft ook de RSD haar deuren in een andere hoek van de hal geopend. Een groot deel van de hal is daarmee alweer openbaar. De ´grote opening´ met alle andere partnerorganisaties staat voorjaar 2019 gepland. We houden jullie op deze website op de hoogte van de ontwikkelingen.

Waarom wordt de naam HAL12 behouden?

Op het terrein hadden de verschillende gebouwen nummers. De 7.500 m2 omvangrijke hal was letterlijk nummer 12 op het terrein. In de hal hopen we nu het productieve verleden met het heden en de toekomst te verbinden. Op zich is het jammer dat alle werkgelegenheid weg is gegaan met het vertrekken van de fabriek. Het biedt echter wel een geweldige kans om een nieuwe invulling te mogen geven aan de hal. Om het bedrijvige verleden en hopelijk ook de bedrijvige toekomst te eren, hebben we besloten om de originele naam – HAL12 – te behouden als werknaam voor dit project. De definitieve vaststelling van de naam volgt te zijner tijd.

Wat is de organisatiestructuur van HAL12?

Het beheer zal worden verzorgd door een stichting, waarin de verschillende partnerorganisaties vertegenwoordigd zijn. Gezamenlijk beslissen zij over de invulling van de hal. Het gebouw blijft in het bezit van de gemeente en wordt door de verschillende partners gehuurd. Daarnaast wordt er waarschijnlijk een coöperatie opgericht.

Wie is de opdrachtgever?

Dit is de gemeente Zevenaar, vertegenwoordigd door wethouder Anita van Loon. Hoewel zij eindverantwoordelijk is, worden de beslissingen in de aanloop naar de realisatie van de hal zo veel mogelijk in samenspraak met de partners gemaakt.

Wie voeren de opdracht uit?

Barbara de Leeuw (Bureau Band) en Peter den Hartog (BOAG) vormen de projectleiding.
Wieneke Olthof (Studio Berthe) ondersteunt hen als projectmedewerker.
Rowin Petersma (Bureau Rowin Petersma) is betrokken als architect.
Ellen Schild en Thijs Bongers (Studio Groen+Schild) zijn betrokken als interieurarchitecten.

Bij wie kan ik terecht voor persinformatie?

Je bent van harte welkom om contact op te nemen met Natasha Schüller (n.schuller@zevenaar.nl), communicatieadviseur bij gemeente Zevenaar. Zij bekijkt je vraag/opmerking, en verwijst je door naar de juiste persoon.

Bij wie kan ik terecht met mijn ideeën voor HAL12?

Deze mag je sturen naar Wieneke Olthof (w.olthof@zevenaar.nl). Zij zal ervoor zorgen dat je ofwel een antwoord krijgt op je ideeën, ofwel verbonden wordt met de juiste personen.